Yin yoga•

Yin yoga focus op bindweefsel, ontspannen en voelen.

Oefeningen die een zachte tractie van het bindweefsel creëren zijn yin. Hoe belangrijk het ook is voor ons fysieke en mentale welzijn om sterk te zijn, het is niet de spierkracht die ons het gevoel van gemak en lichtheid in het lichaam geeft, het is de flexibiliteit van de gewrichten. 

Menig topatleet stopt niet vanwege spierproblemen, eerder stoppen ze vanwege problemen in de gewrichten. Voor mijzelf was dit ook zo, toen mijn enkelbanden het niet deden zoals ik zou willen om een goede sportcarrière voort te zetten.

Slechte enkels, slechte rug, slechte knieën, dit zijn vaak de blessures die topatleten dwingen te minderen, in het ergste geval te stoppen. Het niet activeren van het bindweefsel is onder meer ook waardoor we, als we ouder worden, ons strammer en stijver gaan voelen. Yin yogahoudingen rekken en revalideren zachtjes het bindweefsel dat onze gewrichten vormt

Nieuwe manier van denken

We zijn zo bekend met actie met bewegen dat het bijna een nieuwe manier van denken vraagt om een yin yoga (stiller en langere duur van de houding)  manier toe te passen. Het lijkt saai en dat is het helemaal niet, het is echt super fascinerend zeker in combinatie met het emotionele en mentale energielichaam.

Als we nooit onze knieën buigen of onze ruggengraat strekken, zal het bindweefsel uitdrogen en verkorten. Als we proberen, na jaren van verwaarlozing, onze knieën te buigen of onze ruggengraat te buigen, zullen we niet in staat zijn om het te doen omdat ons gewricht door het verkorte bindweefsel in soort van krimpfolie gewikkeld zal zijn. Om onze gewrichten soepel en flexibel te houden, is het goed om ze te activeren. Niet zoals we spieren trainen, het is verstandig om ze op een zachte yin-manier trainen. 

Dit geldt voor het fysieke lichaam en voor het emotionele en mentale lichaam geldt eigenlijk hetzelfde, als we onze emoties en gedachten niet trainen, activeren en onderhouden worden ze stram en stijf, dan zijn onze emoties en gedachten inflexibel.

Weefsel in het lichaam

Alle weefsels van het lichaam moeten stress ondergaan om gezond te blijven. Als we ons hart niet trainen zal het degenereren, als we onze spieren niet trainen zullen ze verschrompelen, als we onze gewrichten niet buigen zullen ze stijf en pijnlijk worden. Weefsels moeten regelmatig worden belast om gezond te blijven onder het mom van ‘gebruik het of verlies het’.  

Vormen van lichaamsbeweging kunnen worden geclassificeerd als yin of yang op basis van het weefsel waarop ze zich richten. Oefeningen die zich richten op spieren en bloed zijn yang, oefeningen die gericht zijn op bindweefsel zijn yin. Yang-oefening wordt gekenmerkt door ritme en herhaling, yin-oefening wordt gekenmerkt door zachte tractie, ontspanning, vertragen en voelen.

Langere duur van de yin yoga houding

Door gedurende enkele minuten stress op bindweefsel te houden en ontspanning van de spieren toe te staan, ontstaat er een faseverandering in de vloeistoffen die zich in het bindweefsel bevinden, wat resulteert in een verlenging van het weefsel en een gevoel van gemak en flexibiliteit. Deze faseverandering maakt ook een grotere beweging van energie door de weefsels mogelijk, wat zowel plezierig is als genezing bevordert. 

Iemand die nieuw is in yin yoga zal waarschijnlijk een faseverandering ervaren tijdens een houding, de fysieke verlenging is misschien vooralsnog niet erg diepgaand. Je zult een aangename energieke ontlading ervaren, zelfs als je niet veel dieper wegzakt in de pose. Met aanhoudende oefening zullen de vezels van het bindweefsel groeien en zich opnieuw uitlijnen om ook een groter bewegingsbereik mogelijk te maken.

Yin-houdingen worden aangehouden met ontspannen spieren.

Om het bindweefsel rond een gewricht te belasten, moeten de spieren ontspannen zijn. Als de spieren gespannen zijn, neemt het bindweefsel de stress niet op.

De rebound voelen

Nadat je een paar minuten een yin yoga houding hebt beoefend, is het een goed idee om op je rug te ontspannen en de rebound te voelen. De rebound is wat we voelen nadat we de houding hebben losgelaten en ontspannen op onze rug. De fysieke sensatie domineert gewoonlijk ons ​​bewustzijn wanneer we een houding een paar minuten aan houden, wanneer we ontspannen op onze rug kun je je rustig concentreren op de sensaties van chi. Dit kan zich manifesteren als een gevoel van druk dat zich uit een gebied vrij maakt en zich door het hele lichaam verspreidt, of als een specifieker gevoel van energie in onze ruggengraat of benen. Na ongeveer een minuut veranderen de sensaties en veranderen ze in een algemeen gevoel van vredige kalmte dat zich niet in een bepaald gebied concentreert. Het ontwikkelen van bewustzijn van chi is een belangrijk onderdeel van yogabeoefening, omdat chi de draad is die alle drie de lichamen met elkaar verbindt. Chi leren voelen in het fysieke lichaam is een eerste stap om de emoties van het astrale lichaam en de gedachten van het causale lichaam objectief te ervaren.

Minder stress en nerveuze energie

Yin yoga versterkt chi-energie en vermindert nerveuze energie. Daarom is een veel voorkomende reactie na het doen van yin yoga het verlangen om gewoon stil te liggen en niet te bewegen. Als je diep ontspannen bent, lijkt de inspanning die het kost om de ledematen te bewegen niet de moeite waard.

Stilte en innerlijke rust

Deze remming van beweging is een wenselijke toestand en het is een perfecte inleiding tot meditatie. Veel mensen zijn zo nerveus dat ze letterlijk geen minuut stil kunnen zitten. Yin yoga beoefening kan hier verandering in brengen. Als je merkt dat je je rustfasen tijdens je oefening wilt verlengen, vecht er dan niet tegen. Herken en geniet ervan, en dit zal je vermogen ontwikkelen om de vredige staat van onbeweeglijke innerlijke rust te herscheppen.