Beweging vanuit stilte

Yin yoga verdieping – Beweging vanuit stilte
(geïnspireerd door de Australische Aboriginals)

Speciaal voor Yin yoga docenten

Maak dieper contact met je kern, je innerlijke ervaring,  wie je werkelijk bent en wat jou bijzonder maakt als mens en docent.

I think 99 times and find nothing. 
I stop thinking, swim in silence and the truth comes to me. 
– Albert Einstein

Bovenstaande tekening is het symbool voor ‘Journey with resting place’ bij de Australische Aboriginals.  

Bewegen vanuit rust
Jaren geleden mocht ik mee op een ‘Walkabout’ bij de Australische Aboriginals Dit heeft mij ontzettend geraakt en een diepe indruk achtergelaten. Deze ervaringen neem ik nog steeds mee in mijn leven. Een ‘Walkabout’ is een tocht door de woestijn voor het zoeken naar voedsel, ontwikkelen van creativiteit, spirituele reiniging, verwerken van emoties en meer. Vaak in de vorm van stilte voettochten, waarbij de groep ineens gaat zitten, terwijl niemand iets gezegd heeft of een signaal heeft gegeven. Zij weten dit en ‘horen en zien elkaar’ in spirit.
Vervolgens blijven zij stil zitten totdat er ‘iets’ ontstaat, iedereen tegelijk opstaat omdat iemand ergens een signaal heeft opgevangen voor een vindplaats van voedsel, het starten van een creatieve bezigheid, of er gaat een spirituele reiniging plaatsvinden door stamoudsten.

Don’t move ‘till it moves you!

Deze bijzondere ervaring heb ik meegenomen in mijn leven, yogapractice en docentschap en pas dit nu bijna automatisch toe in veel wat ik doe. Natuurlijk zijn deze ervaringen er soms ook niet, dan slaat de twijfel toe bij bijvoorbeeld in het lesgeven; ‘ben ik wel goed genoeg, weet ik wel voldoende, ik ben iets vergeten, moet ik toch nog eerst meer leren voordat ik de volgende stap kan maken, wat zullen ze wel niet denken een yogadocent die niet alle houdingen kan uitvoeren, etc. etc.’

Totdat ik weer stil word en niets doe. Dit kan een kort moment zijn van tien seconden, een dag, of een week, (gepaard met ongeduld en frustratie). Ik wacht, totdat het Leven ‘mij weer gaat bewegen’. In plaats van maar in beweging te moeten blijven met het idee dat als ik dat niet doe alles misgaat of ik van alles misloop in het leven.

Als de energie van het leven mij weer beweegt, gaat het moeiteloos, vloeiend en herinner ik mij steeds weer die stilteplek.

Wat zou er werkelijk gebeuren als je stil wordt?

Zouden er emoties los komen? Zouden de gedachten in je hoofd als een malle honderd kilometer per uur gaan om van alles uit te vogelen, te regelen? Zouden ze je daarmee weghouden bij wat je werkelijk voelt, wilt doen en ervaren?

De essentie van stilte

Maak dieper contact met je kern, je innerlijke ervaring,  wie je werkelijk bent, wat jou bijzonder maakt als mens en docent.

Listen to the silence, it has so much to say – Rumi

Geef jij het liefste les vanuit jouw authenticiteit en jouw passie? Dan kan je de volgende vragen tegenkomen:
 • Hoe houd ik mijn lessen creatief
 • Wat is spiritualiteit en hoe verwerk ik het in mijzelf en mijn lessen 
 • Hoe om te gaan met energie van anderen en de prikkels van buitenaf 
 • Het moet wel gevarieerd blijven voor de deelnemers
 • Hoe verwerk ik de yoga filosofie in mijn les
 • Je eigen grenzen bewaken
 • Hoe bereid ik een les voor
 • Breng ik in de praktijk wat ik geleerd heb of volg ik mijn gevoel
 • Hoe werk ik op tijd
 • Wanneer vertel ik iets en wanneer is het tijd voor stilte
 • Wat te doen met mijn eigen emoties op de mat, durf ik die echt toe te laten of vertellen we alleen aan anderen dat het allemaal mag
 • Mijn gedachten slaan soms op hol als een student wat moeilijk kijkt of duidelijk verveeld is
 • Wanneer volg ik zelf nog een les
 • Hoe ontwikkel ik mooie en nieuwe Yin yoga ‘sequences’
 • Vermoeidheid na een les ‘te veel gegeven’, waar is de balans
 • ‘Practice’ ik echt wat ik ‘preach’?

Learning how to be still, to really be still and let Life happen – that stillness becomes a radiance –
Morgan Freeman

Wat gaan we doen
Je onderzoekt jouw verstilling en daarbij kom je de drempels naar verstilling tegen. Het doel is dat je straks vrijer en ruimer kan ZIJN in je docentschap en leskwaliteiten. Door middel van Yin yoga, creatieve oefeningen, meditatie, beweging, vraag en antwoord, healing, leer je naar jezelf te luisteren en te kijken, waardoor je yogalessen zich zullen verdiepen.

Locatie: Yoga Innerwork – Haarlem
Makkelijk bereikbaar met auto en openbaar vervoer.

Prijs: €270 [inschrijving gesloten]
Yin yoga verdieping – Beweging vanuit Stilte
Data 2022:
Vrijdag 28 januari 13.00 – 18.00 uur
Zaterdag 29 januari 13.00 – 18.00 uur
Zondag 30 januari 13.00 – 18.00 uur

Over deze training
‘Super fijne verdiepingscursus die me echt weer bij mezelf
bracht. De mooie oefeningen en tijd voor jezelf maakt dat er weer inspiratie op kan borrelen voor het lesgeven. Fijn ook om dezelfde uitdagingen die je krijgt bij het lesgeven te horen van andere docenten en te bespreken. Aanrader dus!’
Marloes
💚
Heerlijke 3 daagse !!!Super fijn om in een sfeer van ontspanning, totale acceptatie, professionaliteit en openheid alle vragen die ik tegen kom omtrent lesgeven te kunnen delen met mede-docenten. Niet alleen bruikbare ‘instructies’ / varianten maar ook ‘hoe ga je om met…’ en dat kunnen dingen van binnen en van buiten zijn. Ook erg fijn om te mogen leren van de enorme kennis en ervaring van Ingrid.Goeie opzet, fijne sfeer, mooie oefeningen, heerlijk even niets hoeven en geïnspireerd en ontspannen weer naar huis.
Ankie
💚
“De eerste week na de training voelde ik me heel gek, er was iets anders, maar kon er geen vinger op leggen. De afgelopen week zijn de inzichten duidelijker geworden, zo fijn dat ik deze mocht verwelkomen! Zo fijn om te beseffen en te weten dat ik voorgang maak in mijn proces, alleen daarvan word ik al een blijer mens. Dankjewel!”
Esther
💚